Intervju z Urško Košir: Od pravnice do priznane fotografinje

Vprašanje: Urška, kako bi opisali svojo prehodno pot iz prava v svet umetnosti in fotografije?

Urška Košir: Moja pot iz črno-belega sveta prava v pisane medije je bila hkrati spontana in načrtovana. Po končanem študiju prava z odliko sem začutila, da me bolj vleče v kreativne vode. Sodelovala sem s slovensko nacionalno televizijo, kjer sem delala kot novinarka, snemalka, scenaristka in režiserka. Tam sem se veliko naučila o sliki in vizualnem izražanju. To je bil ključni korak v moji karieri, saj sem lahko prepletala pravniško natančnost z umetniško ustvarjalnostjo.

Vprašanje: Kako je sodelovanje z revijo Playboy vplivalo na vašo kariero?

Urška Košir: Sodelovanje z revijo Playboy, ki se je začelo leta 2010, je imelo velik vpliv na mojo kariero. Moje fotografije so bile objavljene v Playboyevih izdajah po vsem svetu, tudi v Združenih državah. Leta 2015 sem bila prva in edina ženska fotografinja, ki je prispevala k slovitemu koledarju Collegium graphicum, kar je zame velik dosežek. Ta projekt mi je prinesel veliko priznanje in odprl številna vrata v svetu fotografske umetnosti.

Vprašanje: Katere so vaše najbolj pomembne razstave in projekti?

Urška Košir: Ponosna sem na številne projekte in razstave, ki sem jih imela priložnost ustvariti in predstaviti. Doma sem razstavljala v Odprti galeriji Mestne občine Ljubljana, kjer sem imela štiri samostojne razstave: Naj nasmeh leta 2014, Obrazi Ljubljane leta 2016, Naj nasmeh II leta 2017 in Junakinje sodobnega časa leta 2020. V tujini sem sodelovala na skupinskih razstavah na Dunaju, v Konstanzu, Berlinu in Linzu. Leta 2018 sem kot žirantka zastopala Slovenijo na največjem svetovnem salonu fotografije Trierenberg Super Circuit v Linzu.

Vprašanje: Povejte nam več o projektu Studio Železna. Kakšna je bila vaša vizija?

Urška Košir: Jeseni 2018 sem zasnovala projekt Studio Železna, ki ga imenujem tudi Postaja navdiha. Ta ustvarjalni prostor se nahaja tik za glavno železniško postajo v Ljubljani in je zasnovan kot mesto povezovanja in sodelovanja. Moja vizija je bila ustvariti prostor, kjer lahko ljudje izrazijo svoje ideje in uresničijo različne projekte, ne glede na to, ali so povezani s fotografijo ali ne. Želim si, da bi se tudi v Sloveniji ljudje bolj povezovali, bili veseli konkurence in skupaj ustvarjali uspešne zgodbe.

Vprašanje: Kakšni so vaši prihodnji načrti in ambicije?

Urška Košir: Vedno si prizadevam za nove izzive in projekte. Želim nadaljevati s fotografiranjem in razstavljanjem tako doma kot v tujini. Prav tako nameravam razvijati Studio Železna in ga razširiti v prostor, kjer se lahko umetniki in ustvarjalci povezujejo, izmenjujejo ideje in skupaj rastejo. Moje sanje so, da bi Slovenija postala še bolj prepoznana po svoji bogati umetniški in kreativni sceni.